‘Onze’ Kloosters

Momenteel hebben de contact met een aantal kloosters waar we de meerdaagsen gaan organiseren. Hieronder zullen wij deze met behulp van een sfeerbeeld aan jullie voorstellen. Heb je voorkeur om naar één van deze kloosters te gaan, neem dan even contact met ons op.

St. Willibrordsabdij

Warm, idyllisch, gastvrij. Een klooster dat alleen te bereiken is via een onverharde weg. Bij aankomst horen we een aantal andere gasten het deuntje van het carnaval festival in de Efteling neuriën. Het klopt bij het eerste gevoel van een afgelegen, klein, warm en huiselijk klooster. Gelegen tussen bossen en weilanden, dicht bij de stad Doetinchem, bevindt dit klooster zich op een verscholen plek en dat geeft een onwerkelijk gevoel. Oud meets nieuw in de oude boerenschuren die verbouwt worden tot gastenverblijven. Witte muren en veel glas komen samen met oude, houten balken en muren van warmgekleurde bakstenen. Het klooster is na de oorlog gebouwd en nu al tot gemeentelijk monument gekroond. De monniken zijn vriendelijk, spraakzaam en geven je het gevoel dat je welkom bent met grapjes, informatie en een warme handdruk.

Website: https://willibrordsabdij.nl/

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven.

Een imposant gebouw met een enorme brouwerij ernaast. Het staat bekend om zijn bier ‘La Trappe’, welke de toepasselijke spreuk ‘Proef de stilte’ met zich mee draagt. Een klooster met monniken met verschillende nationaliteiten. Het proeflokaal bevindt zich in de buurt, maar nog belangrijker is de mooie natuur met een binnenplaats met een fontein. Het klooster is groot en de kerk is enorm. Het is gebouwd in de traditionele neogotische stijl, die je misschien wel kent van het Rijke Roomse leven aan het begin van de twintigste eeuw. Mooie kamers, waarvan sommigen met eigen toilet en douche. Vriendelijke monniken die houden van taalgrapjes.

Website: https://www.koningshoeven.nl/

In de Onze Lieve Vrouwe Abdij

Een relatief kleine kerk met een aantal zusters die samen in het Gregoriaans zingen tijdens de eucharistie. Het ruikt er naar wierrook. In het gastenverblijf is het schoon, de kamers zijn in de stijl van de jaren 70 en er hangt een aangename stilte. Het eten smaakt goed en is warm, de zelf-gemaakte vanillevla smaakt heerlijk. Het klooster staat aan de rand van Oosterhout en wanneer je langs de muren rijdt, verwacht je niet dat er een grote kloostertuin aanwezig is, inclusief een boomgaard met appel- en perenbomen. De zusters zijn vriendelijk, staan je warm te woord en zijn bereid om alle vragen te beantwoorden.

Website: https://www.olvabdijoosterhout.nl/

Abdij Koningsoord

Een modern gebouw. Veel licht, ronde vormen en witte muren. Bakstenen rondom de ramen, zodat het omliggende landschap en de binnentuinen worden ingelijst. Vijfentwintig lieve, gezellige en aardige zusters. Een warm bad en veel interesse. Luxe en ruime kamers, met allen een eigen douche en toilet. Een fijne omgeving met bos en heide. Dicht bij het centrum van Arnhem, maar afgelegen genoeg dat je pas na een wandeling van 15 minuten door de natuur bij het station van Oosterbeek bent. Grote raampartijen. De dag wordt afgesloten met de completen in een heldere kerk, waar in het schemerige licht orgelmuziek klinkt en waar de avond in alle rust wordt aangesneden.

Website: https://www.koningsoord.org/

Abdij Onze Lieve vrouw van de heilige Josef

In de volksmond heet deze Abdij Lilbosch. Deze naam komt van de oude hoeve Lilbosch, wat daar in de buurt lag. De abdij ligt in een landelijke Limburgse omgeving. Een lange oprijlaan, omzoomd met grote bomen voert naar het gebouw dat stamt uit het eind van de 19e eeuw, de periode van het Rijke Roomsche leven. Die is terug te vinden in de architectuur, met verrassende hoekjes, trapjes, gangetjes, glas in lood en andere prachtige details. Tegelijkertijd is de eenvoud en soberheid van het kloosterleven voelbaar, niet in het minst door de levenshouding van de monniken; een levenshouding van vertrouwen op God en in de mens. Rondom het gebouw bevinden zich een kloostertuin, akkers en een varkensfokkerij (van het befaamde Livar, LImburgs VARken). De bezoeker wordt gastvrij ontvangen. De kamers zijn ruim; douche en toilet bevinden zich op de gang. De ruimte voor groepen bevindt zich in een apart gebouw, onder de hanenbalken. De omgeving nodigt uit tot een innerlijke houding van rust en bezinning. 

Website: http://www.abdij-lilbosch.nl/home/