Informatie

Wat is het?

Wij organiseren een meerdaagse in een klooster waarbij de stilte en de routine van het klooster centraal staan. Hierbij laten wij ons inspireren door de Regel van Benedictus, dit zijn leefregels waarbij het hier en nu en de groei van een persoon centraal staan. De leefregels van Benedictus laten ons aandachtig stilstaan bij het leven en bij dat wat wij meemaken. Niet enkel de grote dingen krijgen aandacht, maar juist ook kleine dingen. In de meerdaagse focussen wij ons op ons eigen leven: wat doen stilte en het kloosterritme met mij?

Uitgangspunt hierbij is dat de huidige samenleving veel van ons mensen vraagt. Social media, werk, sociale contacten, constant aanspreekbaar moeten zijn: de huidige maatschappelijke context zorgt ervoor dat wij nog maar weinig tijd hebben om stil te staan bij wie wij werkelijk zijn en bij hoe wij willen leven. In de meerdaagse nodigen we je uit om radicaal uit deze dagelijkse routine te stappen en je te begeven in een volledig andere omgeving: die van het klooster. Wat doet deze leefwereld met je? Wat betekent het om niet constant bereikbaar te moeten zijn en ‘snel’ te moeten leven? Hoe is het om stil te zijn en stil te staan bij jezelf?

Wij bieden een programma waarin je zelf kan ontdekken wat de omgeving en het ritme van het klooster met je doet. Dit programma bestaat onder andere uit het werken met eigen inspiratiebronnen, muziek, kunst, wandelen en andere inspirerende en creatieve werkvormen. Ieder persoon neemt zijn/haar eigen ervaringen mee uit de meerdaagse. Juist onze open houding en het open gedachtegoed van waaruit wij werken, kenmerkt ons in ons programma. Je kan zelf betekenis geven aan de stilte en aan je ervaringen tijdens de meerdaagse. Je komt in aanraking met je eigen inspiratiebronnen en levensvragen en daar is alle ruimte voor.

Voor wie?

De meerdaagse is voor iedereen die graag eens de stilte en ritme van het kloosterleven wil ervaren tijdens een aantal georganiseerde dagen, waarbij stilte, ritme, reflectie en het samen op pad gaan centraal staan. Ook als je nog niet weet of het kloosterleven, spiritualiteit en de stilte iets voor jou is, nodigen we je van harte uit om een keer mee te doen. Wie weet wat het je brengt. Het zal in ieder geval een ervaring zijn die je niet snel zal vergeten.

Programma

Er is tijdens de meerdaagse geen vast programma wat betreft de workshops en begeleiding die wij geven. De structuur van het klooster wordt gevolgd en daar omheen worden er activiteiten georganiseerd. Onze activiteiten kunnen wij aanpassen aan de behoeftes van de groep. Naast de georganiseerde activiteiten is er vooral veel plaats voor individuele reflectie en het stil zijn met jezelf en met anderen. Je kan in gesprek gaan met de begeleiders, maar je mag ook alleen je indrukken verwerken. Het is geheel aan jou!